Om S.I.S.A.

Svenska Institutet för Strategisk Analys

S.I.S.A. Uppsala

Historik

SISA grundades mot slutet av det förra millenniumet för att främja studiet av historia och historieberättande i form av olika sorters krigsspel - konfliktsimulering, figurslag och rollspel. I början var vi mest intresserade av konfliktsimulering men har under tiden blivit allt mer toleranta först mot rollspel sedan figurslag och, under det nya millenniumet, till och med mot sällskapsspel.

 

För den oinvigde kan det kanske vara bäst att förklarar att vi aldrig spelar om pengar, det är en helt annan typ av spel. Vi spelar spel av många olika anledningar; från historiskt intresse via önskan av att måla och visa upp figurer till nöjet av att träffa vänner och besegra dem i olika spel. Men i grunden träffas vi för att ha roligt!!

 

Under lång tid har vår viktigaste dag varit torsdagar när vi på kvällen träffas i vår lokal för att spela, snacka och visa upp figurer och nya spel. Torsdagar är vår spelkväll, då är det alltid någon i lokalen. Ofta träffas spelare också på helger för att spela. Några spel har vi till och med gjort själva. Alla som är intresserade av att ha kul med spel är välkomna att testa..

 

 

Vad är krigsspel enligt S.I.S.A?

Krigsspel är spel om krig och konflikter som bygger på historia, ofta kallade konfliktsimulering på svenska. Exempel på konfliktsimulering är Advanced Squad Leader, World in Flames och Third World War.

 

Figurslag är olika slags spel men alla med det gemensamt att man använder miniatyrer av soldater, maskiner, fordon och terräng, såsom skogar, höjder och liknande som visuella hjälpmedel i spelet. Exempel på figurslag är Warhammer 40k, Black Powder och Confrontation.

 

Rollspel är en spel där spelarna hjälper varandra att uppfylla ett gemensamt mål, exempelvis att oskadliggöra en ond nekromantiker eller att avslöja onda kulter. Spelarna ikläder sig ett alter ego, exempelvis en trollkarl, krigare eller en simpel småskurk. Sedan agerar man utifrån sitt alter egos olika värden och personlighet. Några exempel på rollspel är The One Ring, Warhammer Fantasy Roleplay och Traveller.

 

Slutligen sällskapsspel är de vanliga spel som nästa alla har spelat, från Monopol och Risk till moderna sällskapsspel som Settlers. Det är spel som inte försöker vara realistiska utan bara roliga.

Styrelse 2015-2016

 • Ordförande S.I.S.A. - Mikael Eklund
 • Kassör: Mats Mariedahl
 • Sekreterare: Erik Winroth
 • Övrig ledamot: Erik Ljungberg

 

 

Nyckellista 2015-2016

 1. Tony – spelar på udda dagar
 2. Michael Eklund – Tidig torsdagar
 3. Kim – Sen torsdagar
 4. Max – Funktionsnyckel (godis+panik)
 5. Mikael “Charlie” Norrby – Udda tider
 6. Martin Persson - Söndagsgänget
 7. Anders Västerberg – Sen torsdagar
 8. Erik Winroth – Terrängbygge
 9. Carl-Henrik Felth – World in Flames
 10. Lennart Jansson - Udda tider

 

Nyckel kopierings nyckel: Mats

Senaste årsmötets protokoll

Copyright © All Rights Reserved