Spel

Svenska Institutet för Strategisk Analys

S.I.S.A. Uppsala

Vad spelar vi på S.I.S.A.?

Brädspel och konfliktsimuleringsspel

Det finns många olika former av bräd- och konfliktsimuleringsspel. Ibland finns det inte mer gemensamt mellan två spel än just det faktum att de spelas på ett bräde. Variationerna är många, men flera likheter finns. Till exempel spelar spelarna oftast mot varandra och man använder någon form av spelplan och markörer.

 

Spelplanens utformning varierar kraftigt från spel till spel, men ofta är de gjorda som en karta över ett verkligt eller påhittat område. Markörer, figurer och spelbrickor representerar olika saker som är viktiga för det specifika spelet, exempelvis en soldat, en mängd tillgångar, eller en byggnad.

 

 

Vinstvillkoren bland bräd- och konfliktsimuleringsspelen är nästan lika många som det finns spel. Till exempel då man intagit motståndarens huvudstad, när man spelat ett bestämt antal omgångar eller då någon uppnått en bestämd summa segerpoäng av något slag.

 

Exempel på bräd - och konfliktsimuleringspel är "Ticket to Ride", "Settlers" och "Carcassonne". Trots de enkla regelsystemen innehåller dessa spel möjligheter till uppfinningsrika strategier som garanterar hög variation mellan speltillfällena. Bland dom mer komplexa konfliktsimuleringsspelen finns ”The Great War”, ”Battle for Normandy”, "World in Flames" och "Napoleon's Last Battles".

Figurslag

I figurslag tar varje spelare befälet över en grupp figurer, som man leder genom fältslag eller småstrider i hopp om att ta hem segern. Men figurslagshobbyn är mycket mer än själva spelandet. Figurerna skall målas och miniatyrlandskap för fältslagen skall byggas. En kreativ uppgift som kräver både tålamod och skicklighet.

 

Figurspelandet går i grunden ut på att man ställer upp sin ”armé” av figurer och med hjälp av spelets regler och lite taktiskt tänkande manövrerar man denna med syftet att besegra sin motståndare. Beroende på vilket spel det rör sig om kan det exempelvis vara en historisk armé ledd av Napoleon, en fantasyarmé eller en flotta av rymdskepp.

 

Figurspel är mycket av en gör-det-själv-hobby. Man får själv välja vilken armé man vill bygga upp och vilka enheter som skall ingå i den. Man får måla figurer och bygga eller köpa terrängen som slaget ska utspelas i.

Rollspel

Det enda som egentligen behövs för att börja spela är två personer med fantasi. Oftsta är man någonstans mellan 3 och 6 personer. En person tar på sig ansvaret som spelledare, resten är spelare. Tillsammans skapar spelarna och spelledaren en berättelse.

 

Spelarens uppgift är att under spelet ta på sig en roll och spela den så trovärdigt som möjligt. Rollpersonerna skapas i förväg. En rollperson ges personliga drag, en bakgrund, värderingar, drömmar, livsmål, färdigheter, styrkor, svagheter och mycket annat. Ofta används ett rollformulär där spelaren antecknar viktiga fakta om sin rollperson.

 

En spelledare måste vara beredd att fylla en mängd funktioner under spelet. Det är oftast spelledaren som har klurat ut förutsättningarna för berättelsen, vilka miljöer spelarna kommer att röra sig genom och vilka andra personer de kommer att möta på vägen. Det är spelledaren som presenterar miljön för spelarna och det är han eller hon som spelar alla andra roller som dyker upp.

Copyright © All Rights Reserved